ΟΙ 10 ΔΙΑΣΗΜΟΤΕΡΟΙ ΘΡΥΛΟΙ ΚΑΙ Η ΑΤΛΑΝΤΙΔΑ

ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ

 

focusΣτους δέκα διασημότερους θρύλους όλων των εποχών, αναφέρεται δημοσίευμα του ιταλικού περιοδικού Focus. Ωστόσο, η επιστημονική συντάκτρια Elizabeth Intini, δεν περιορίζεται στην τυπική καταγραφή τους, αλλά επιχειρεί και την ανίχνευση της επιστημονικής τους βάσης. Ασφαλώς από μια τέτοια λίστα, δεν θα μπορούσε να απουσιάζει ο θρύλος της Χαμένης Ατλαντίδας, για την οποίο η Intini γράφει: «έχει περιγραφεί στους διαλόγους Τίμαιος και Κριτίας του Πλάτωνα και επέστρεψε στην μόδα κατά τη διάρκεια της Αναγέννησης. Αυτό το ισχυρό και ουτοπικό βασίλειο καταστράφηκε μια μέρα από ένα μεγάλο κατακλυσμό, μετά την αποτυχημένη προσπάθεια να εισβάλει στην Αθήνα».

Όσο για την επιστημονική του βάση;. Αυτή βρίσκεται στην έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης, που –σύμφωνα με τη συντάκτρια- χρησιμοποίησε ως λογοτεχνικό τεχνούργημα ο Πλάτωνας προκειμένου να τονίσει τις θεωρίες του. «Η ιστορία του μπορεί να είναι εμπνευσμένη από την καταστροφική έκρηξη του ηφαιστείου της Θήρας, στο Αιγαίο, όπου σήμερα βρίσκεται το νησί της Σαντορίνης. Η αφύπνιση του πριν από 3.500 χρόνια οδήγησε στην κατάρρευση τμήματος του νησιού, τεράστιο τσουνάμι και ένα σύννεφο από διοξείδιο του θείου», αναφέρει η Intini.

 

ΤΟ ΜΑΝΤΕΙΟ ΤΩΝ ΔΕΛΦΩΝ

Ενδιαφέρουσα επιστημονική εικασία για τους Δελφούς

Ενδιαφέρουσα επιστημονική εικασία για τους Δελφούς

 

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, είναι όμως και η εξήγηση που δίνει για το Μαντείο των Δελφών και τους διφορούμενους χρησμούς της Πυθίας.  «Ο ναός, τα ερείπια του οποίου είναι ορατά σήμερα, βρίσκεται σε μια ιδιαίτερα ενεργό από τη σεισμική άποψη περιοχή. Κάτω από αυτό έχουν εντοπιστεί δύο ρήγματα από τα οποία μπορεί να εκλύονταν αέρια. Η φύση του αερίου και οι παραισθησιογόνες ιδιότητες του, ωστόσο, εξακολουθούν να συζητούνται. Υπάρχουν εκείνοι που υποθέτουν ότι ήταν αιθυλένιο, οι οποίοι βενζολίου ή ένα μίγμα από μεθάνιο και διοξείδιο του άνθρακα».

http://www.focus.it/scienza/10-antiche-leggende-ispirate-a-reali-eventi-geologici_C12.aspx